Program Çıktıları

1. Genel Türkçenin dünya dilleri içerisindeki yeri, başlangıçtan günümüze kadarki tarihsel gelişim süreci ve tarihsel dönemleri hakkında bilgi sahibi olur.
2. Türkçenin tarihsel gelişim sürecinde çağdaş Türk yazı dillerinin oluşumu ve buna sebep olan başlıca etkenler hakkında bilgileri ayrıntılı olarak öğrenir.
3. Çağdaş Türk yazı dilleri ve edebiyatlarının yeri, önemi ve araştırılmasıyla ilgili ayrıntılı bilgilere sahip olur.
4. Genel Türkçenin tasnifini ve çağdaş Türk yazı dillerinin ortak ve farklı olan dilsel (ses, biçim, söz dizimi, söz varlığı ve anlam) özelliklerini öğrenir.
5. Türk halklarının başlangıçtan günümüze kadarki sözlü edebiyat ürünleri ve temsilcileri hakkında genel bilgi sahibi olur.
6. Çağdaş Türk yazılı edebiyatlarının tarihi, eserleri ve yazarları hakkında bilgi ve birikim kazanır.
7. Tarihî ve çağdaş Türk yazı dillerinde kullanılan alfabeler ve bu alfabelerin karakteristik özellikleri hakkında bilgi sahibi olur, Arap ve Kiril alfabesiyle yazılmış Türkçe metinleri okuyup anlayabilir.
8. Dil ilişkileri bağlamında çağdaş Türk yazı dilleri ve edebiyatlarının birbirleriyle ve bazı yabancı dillerle (Arap, İran, Moğol, Slav, Çin vd.) olan etkileşimleri hakkında bilgi sahibi olur.
9. Türk halklarının kültür tarihi ve değerleri (inanç sistemleri, toplumsal yapısı, gelenek ve görenekleri ve diğer özellikleri) hakkında genel bilgilere sahip olur.
10. Eski dönemlerden günümüze kadarki Türklük alanını etkisi altına alan tarihsel ve siyasi olayların gelişimi sonucunda ortaya çıkan fikir akımlarını öğrenir ve değerlendirebilir.
11. Çağdaş Türk yazı dilleri ve edebiyatları alanında yabancı dillerdeki kaynakları takip edebilmek için yeterli düzeyde yabancı dil (İngilizce, Rusça) öğrenir.
12. Çağdaş Türk yazı dilleri ve edebiyatları alanında akademik düzeyde araştırma ve çalışma yapabilmenin temel bilgi ve becerilerine sahip olur.
13.  Çağdaş Türk yazı dilleri ve edebiyatları verileriyle ilgili uygulamalar için gerekli temel bilgi teknoloji programlarını kullanabilme becerilerini kazanır.
14. Akademik kurumlarda, çeşitli kamu kurumlarında ve özel şirketlerde Türk dünyası ile ilgili konularda görev alabilecek bilgi ve birikim kazanır.
15. Türk halklarının sözlü ve yazılı edebiyat ürünlerini Türkiye Türkçesine aktararak kazandırabilir.
16. Türk Dünyası ile ilgili her türlü kültürel etkinlikler ve sosyal projelerde görev alabilir.