Program Tanımı

Kuruluş
Türk halklarının yazı dilleri ve edebiyatlarını öğretmeyi amaçlayan bu bölüm, 2008 yılında Ardahan Üniversitesi'nin açılmasıyla birlikte İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde bir bölüm olarak faaliyete geçmiş ve 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlamıştır. 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren tezli yüksek lisans programı açılmıştır.

Kazanılan derece
4 (dört) yıllık bu programı bitiren öğrenciler, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları alanında lisans diplomasına sahip olurlar. Ayrıca bu süreç içerisinde eğitim bilimleri derslerini de alarak pedagojik formasyon sertifikası sahibi olabilir ve böylece öğretmenlik hakkı kazanabilirler.

Derecenin düzeyi
4 yıllık eğitim planında yer alan tüm dersleri başarıyla tamamlayan, en az 240 AKTS’ye sahip öğrencilere Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları alanında lisans derecesi verilir. Ayrıca bölümümüzün tezli yüksek lisans programını toplam en az 120 AKTS kredisiyle tamamlayan öğrenci Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları alanında yüksek lisans derecesine sahip olur.

Kabul ve Kayıt Koşulları
Kabul ve kayıt süreci ve prosedürü, Ardahan Üniversitesi Eğitim-Öğretim Yönetmeliğine tabiidir. Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite öğrenci seçme  sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar
Ardahan Üniversitesi öğrencileri, derslerden üniversitemizin Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir yüksek eğitim kurumunda alınan dersin içeriğinin Ardahan Üniversitesinde verilen dersin içeriğine uygun olması ve dekanlık tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kurallar
Öğrencilerin bölümümüzden mezun olabilmesi için Ardahan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Yönetmeliğinde belirtildiği üzere, programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlaması (toplam 240 AKTS karşılığı) ve YÖK ortak dersleri hariç diğer derslerden aldıkları ders ortalamasının en az 2.0 (iki) olması gerekir.

Program Profili
Ardahan Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde 4 yıllık eğitim- öğretim sürecinde dünyanın birçok ülkesinde anadili veya ikinci dil olarak kullanılan Türk yazı dilleri ve edebiyatları öğretilir. Bu bağlamda öğrencilere Türkçesinin tarihî dönemleriyle ilgili derslerin yanında Güneybatı Türk Lehçeleri grubundan Türkiye Türkçesi başta olmak üzere Azerbaycan Türkçesi, Türkmence, Gagauzca; Güneydoğu Türk Lehçeleri grubundan
Özbekçe ve Yeni Uygurca; Kuzeybatı Türk Lehçeleri grubundan Kırgızca, Kazakça, Tatarca, Başkurtça, Kırım Tatarcası; Kuzeydoğu Türk Lehçeleri grubundan ise Altay Türkçesi, Tuvaca, Hakasça, Yakutça ve ayrıca Çuvaşça ile ilgili dersler verilir. Bölümümüz öğrencileri programdan mezun oldukları zaman hem tarihî Türk yazı dilleri hem de çağdaş Türk yazı dillerinin dil özelliklerini öğrenmiş olup dilsel karşılaştırma yapabilirler. Ayrıca Türk halklarının sözlü ve yazılı edebiyatlarının gelişim süreçlerini, önde gelen edebî şahsiyetlerini ve onların eserlerini öğrenerek edebî yönden tahlil edebilirler. 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alımı gerçekleşen tezli yüksek lisans programımızda çağdaş Türk yazı dilleri ve edebiyatlarıyla ilgili aldıkları bilgi ve birikimlerini daha da derinleştirerek uzmanlık seviyesine ulaşabilirler.

Mezunların istihdamı
Programın mezunları, almış oldukları lisans diplomasına istinaden kazandıkları ALES ve yabancı dil sınav (YDS, YÖKDİL vd.) puanlarıyla birlikte üniversitelerin Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümlerine araştırma görevlisi kadrolarına müracaat edebilirler. Bunun yanında pedagojik formasyon eğitimi alarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın orta öğretim kurumlarında öğretmen olarak çalışabilirler. Dış İşleri Bakanlığı, TİKA, TÜRKSOY, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu başta olmak üzere alanla ilgili çeşitli kamu kurumları, büyükelçilikler ve konsolosluklar, radyo, televizyon ve gazete gibi görsel ve yazılı kurumlarda Türk dünyasıyla ilgili konularda uzman sıfatıyla görev yapabilirler. Eski yazılı metinleri okuyabilme becerisine sahip oldukları için kütüphanelerde, arşivlerde ve müzelerde de çalışabilirler. Ayrıca Türk dünyasıyla iş yapan özel sektörde alan uzmanı olarak da görev alabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş
Programın mezunları, alacakları lisans diplomasıyla Türkiye'deki veya yurt dışındaki herhangi bir üniversiteye bağlı enstitünün lisansüstü eğitim programına müracaat etme hakkını elde ederler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Ara (vize) Sınav, Final Sınavı, Bütünleme Sınavında alınan notlar Otomasyon Sistemi’ne girilmekte ve bağıl değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Mezuniyet Koşulları
Planlanan ders yükünü ve AKTS yükünü başarıyla tamamlayan öğrenciler mezuniyet hakkı kazanırlar.

Çalışma Şekli
Tam zamanlı. Birinci öğretim.

Adres ve İletişim Bilgileri
Program başkanı: AKTS/DS koordinatörü: Prof. Dr. Şureddin MEMMEDLİ.
Adres: Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Ardahan.
E-posta: sureddinmemmedli@ardahan.edu.tr.

Bölüm Olanakları
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü, 2008 yılında lisans, 2019 yılında yüksek lisans programını başlatmıştır. Programda Türkiye Türkçesinin grameri, tarihî Türk yazı dillerinin dilsel özellikleri ve çağdaş Türk yazı dilleri (Azerbaycan, Türkmen, Gagauz, Kazak, Kırgız, Başkurt, Tatar, Kırım Tatar, Özbek, Yeni Uygur, Hakas, Tuva, Altay, Yakut ve Çuaş) konuşma, anlama, yazma, araştırma düzeylerinde öğretilir. Ayrıca çağdaş Türk edebiyatlarının tanınmış yazarları ve eserleri okutulur ve bu alanlarda uzman yetiştirilir. Bölümün olanaklarının içinden en önemlisi, öğrencilerin çağdaş Türk yazı dillerinden Azerbaycan Türkçesi, Kırgızca ve Gagauzcayı ana dili bu diller olan öğretim üyelerinden öğrenmeleridir. Bunun yanında, programda bilimsel kaynak dili olarak İngilizcenin yanında Rusça da öğretilmektedir. Bölüm kontenjanı 50 kişidir. Bölüm bir bölüm başkanı ve bir bölüm başkan yardımcısı, bölüm kurulu tarafından yönetilir. Bölümde 1 profesör, 1 doçent, 5 doktor öğretim üyesi görev almaktadır.