Üniversitemizde Azerbaycan Rüzgârı

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Üniversitemizde Azerbaycan Rüzgârı 
 
    29 Mayıs 1918-1920 yıllarında kurulmuş Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin 106. yılında Hoca Ahmet Yesevi konferans salonunda bir program düzenlendi. Programa; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Erhan Hoşafcı, İl Kadastro Müdürü Mustafa Çelik, öğretim elemanları, konuklar ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, panel ile devam etti. Etkinlikte konuşan Rektörümüz şunları söyledi: “Kıymetli hocalarımızın değerli sunumlarıyla kuruluşunun 106. yılında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin tarihine dair kısa bir kesit dinlemiş olduk. Gençler tarafından tarihimizin bilinmesi çok önemlidir. Özellikle Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi, Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihi ve diğer şanlı Türk devletlerinin çağlar boyunca dünya üzerinde nasıl bir etki bıraktığını bilmeleri ve bu bilinçle hareket etmeleri geleceğimiz için son derece önemlidir. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti kuruluşunun 106. yıl dönümünde, aynı zamanda İstanbul'un fethinin 571. yıl dönümünü kutluyoruz. Bu coşku dolu kutlu günde, bizleri yaralayan, yakın coğrafyamızda emperyalist ülkelerin birer aparatı olan devletler tarafından masum halkların, kadınların, yaşlıların, çocukların yakılıp yıkıldığı, her gün yeni bir vahşetin maalesef dünya tarafından sessizce izlendiğini gördüğümüz zulümlerin ve soykırımların yaşanmasıdır. Bu zulmün bir an önce son bulması dileklerimle hepinize tekrar geldiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum”.
     Etkinlikte;  Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Dr. Suat Vural'ın yönettiği ve bir bildiri sunduğu panelde, Prof. Dr. Şureddin Memmedli, Prof. Dr. Kemal İbrahimzade, Dr. Öğr. Üyesi Han Hacısoy, Dr. Öğr. Üyesi Reşat Ahmet Ağaoğlu Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nde dil-edebiyat, eğitim, din, sanat konularında bildiriler sundular. Program Doç. Dr. Rövşen Guliyev'in şiir okumasının ardından katılımcılara belge takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.
     Bölümümüzün akademisyenlerinden Prof. Dr. Şureddin Memmedli paneldeki konferansında şu hususlara vurgu yaptı: “1918-1920 yılları Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nde resmi devlet dili Türkçe beyan edilmiş, resmi yazışmalar zorunlu olarak Azerbaycan Türkçesinin ölçünlü üslubunda yürütülmüş, bu dönemde okullar millileştirilerek, Türkçe öğretime geçilmiş, yenice teşkil edilmiş Bakü milli üniversitesinde Türk dili şubesi açılmıştı. Dönemin Azerbaycan edebiyatında  Memmed Emin Resulzade, Mehemmed Hadi, Abdullah Şaik, Hüseyin Cavit, Ahmet Cevat, Umugülsüm, Seyit Hüseyin, Celil Memmedkuluzade, İsa Bey Aşurlu, Cafer Cebbarlı ve başkalarının şiirlerinde, roman ve hikâyelerinde, tiyatro eserlerinde Azerbaycan istiklali, Türklüğün ihtişamı motifleri en yaygın konular olmuştur”.