KISA TARİHÇE: Program 2008 yılında Ardahan Üniversitesi'nin kurulmasıyla birlikte İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde faaliyete geçmiş olup, lisans, lisansüstü düzeylerde eğitim öğretim ve araştırma süreçlerini aktif kapasitede devam ettirir. Programda Üniversitenin “öğrenci merkezli bir eğitim anlayışıyla öğrenci kalitesini arttırarak nitelikli bireyler yetiştirme” misyonu, hedeflenen nitelikli mezun yeterliklerine ulaşmak için tanımlanmış ölçünler doğrultusunda eğitim öğretim etken düzeyde sürdürülmektedir.
KAZANILAN DERECE: Türk lehçeleri ve edebiyatları alanında filolog-Türkolog.
DERECE DÜZEYİ: Lisans.
KABUL VE KAYIT KOŞULLARI: Programa yurt içinden öğrenci kabulü, kayıtlanması prosedürleri üniversite eğitim öğretim yönetmeliğine tabiidir. Yurt dışından uluslararası öğrenci kabulü, kayıtlanması da üniversite genelinde tanımlanmış kurallarla sağlanır.
ÖNCEKİ ÖĞRENİMİN TANINMASI: İlgi mevzuata bağlıdır.
YETERLİK / MEZUNİYET ÖLÇÜNLERİ: Öğretim planında mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin tümünün başarıyla tamamlaması, öğretim planındaki tüm derslerden başarılı olarak 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olunması gerekir.
PROFİL: Dünyanın birçok ülkesinde anadili veya ikinci dil olarak kullanılan Türk dilleri (lehçeleri) ve edebiyatları öğretilir. Bu bağlamda öğrencilere çağdaş dönem Güneybatı Türk lehçeleri (Oğuz) grubundan Türkiye, Azerbaycan, Türkmen, Gagauz Türkçeleri; Güneydoğu Türk lehçeleri (Karluk) grubundan Özbek ve Yeni Uygur Türkçeleri; Kuzeybatı Türk lehçeleri (Kıpçak) grubundan Kırgız, Kazak, Tatar, Başkurt, Kırım Tatar Türkçeleri; Kuzeydoğu Türk lehçeleri (Sibirya) grubundan Altay, Tuva, Hakas, Yakut Türkçeleri ve Oğur-Bolgar grubundan Çuvaş Türkçesi ile ilgili dersler verilir. Türk halklarının sözlü edebiyatlarının türleri ve ürünleri, yazılı edebiyatlarının gelişim süreçleri, önde gelen yazar ve şairleri, onların edebi eserleri tanıtılır.
OLANAKLAR: Programda öğretim dili Türkçe olup, Türk lehçeleri ayrıntılı öğretilir ve Rusçanın öğretilmesi de önemsenir. Azerbaycanca, Kırgızca ve Gagauzca dersleri ana dili ve öğrenim dili bu lehçeler olan öğretim üyelerince yürütülür. Bölüm öğretim kadrosunda 2 profesör, 5 doktor öğretim üyesi bulunmaktadır.
MEZUN İSTİHDAM İMKÂNLARI: Mezunlar Türkiye'de ve yurt dışında alan üzere lisansüstü programlara müracaat etme hakkı elde ederler. Üniversitelerin ilgili bölümlerine araştırma görevlisi kadrolarına başvurabilirler. Pedagojik formasyon eğitimi alarak ortaöğretim kurumlarında öğretmen çalışabilirler. Dış İşleri Bakanlığı, TİKA, Türksoy, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu da dâhil olmak üzere alana ilişkin çeşitli kamu kurumlarında, büyükelçilikler ve konsolosluklarda, görsel ve yazılı medya kuruluşlarında, Türk dünyasıyla iş yapan özel sektörde uzman sıfatıyla görev yapabilirler. Türk lehçelerindeki metinleri okuyabilme becerisine sahip oldukları için kütüphanelerde, arşivlerde, müzelerde, tercüme bürolarında, noterliklerde de çalışabilirler.
ÜST DERECEYE GEÇİŞ: Yükseklisans / ayrıca koşulları sağlamakla doktora.
SINAVLAR, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME: Üniversite ilgili mevzuatı çerçevesinde belirli kurallar ve akademik takvim üzere sağlanır. Dönemler boyunca ara-vize, mazeret, dönem sonu final, bütünleme, tek ders sınavları yapılır. Ders yürütücülerinin tercihleriyle ödev, proje, öğrenim etkinliği vb uygulamalar kullanılabilir. Ara yoklamalarda, dönem sonu sınavlarında alınan notlar Otomasyon Sistemi'ne işlenerek, bağıl değerlendirmeye tabi tutulur.
ÇALIŞMA ŞEKLİ: Tam zamanlı, örgün. Programda normal örgün öğretim uygulanır, alan farklılıklarına göre uzaktan veya karma eğitim türleri kullanabilmektedir.
ADRES VE İLETİŞİM: Ardahan Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi binası, kat 4 // 04782117575 - 2472