Program üzere öğrenim çıktıları tanımlanmış olup, izlenmesi, güncellenmesi mekanizmaları mevcuttur. Ders öğrenim çıktılarının planlaması AKTS yükleri belirlenerek gerçekleştirilmekte, teorik anlatım, ödev, sunum, tartışma, soru yanıt, bireysel çalışma, ara, mazeret, final, bütünleme sınavları vb formatlarda yapılır. Mezuniyet aşamasında program çıktılarının sağlandığı not bilgisiyle (transkript) kanıtlanır.
Program çıktıları (FEDEK uyumlu):
PÇ 1- Çağdaş dönem Türkçe lehçeleri ve edebiyatları üzere yeterli bilgi birikimiyle kuramsal ve uygulamalı bilgilerini alanlarında kullanabilme becerisi.
PÇ 2- Çağdaş dönem Türkçe lehçeleri ve edebiyatları alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ 3- Bir süreci, olayı, olguyu, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları çağdaş yöntemlerle çözme becerisi.
PÇ 4- Alan dışı ortak seçimlik derslerden en az ikisini alıp başarmış olması.
PÇ 5- Alan uygulamaları için gerekli olan çağdaş araçları seçme, kullanma, geliştirme ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ 6- Alana göre tasarlama, deney yapma, alan çalışması, veri toplama, sonuçları analiz etme, arşivleme, metin çözme ve/veya yorumlama becerisi.
PÇ 7- Bireysel olarak ve takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
PÇ 8- Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi, en az bir yabancı dil, özellikli olarak Rusça uygun düzeyde bilgisi.
PÇ 9- Yaşam boyu öğrenme bilinci, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ 10- Mesleksel etik ve sorumluluk bilinci.
PÇ 11- Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri (çevre sorunları, ekonomi, sürdürülebilirlik vb) ve hukuksal sonuçları konularında farkındalık [].
Program yeterlilikleri:
PY 1- Kuramsal-olgusal: Türk Dünyasının dili, edebiyatı, kültürü, tarihi ve coğrafyası ile ilgili konular üzerinde bilgi sahibi olma; Türk lehçelerini art-zamanlı ve eş-zamanlı karşılaştırmalı yöntemle inceleme;
PY 2- Bilişsel-uygulamalı: Bu lehçelerden Türkçeye ve Türkçeden bu lehçelere çeviri-aktarma yapabilme becerisi;
PY 3- Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme: Farklı alfabelerle yazılmış metinleri inceleme becerisi;
PY 4- Öğrenme: Türk Dünyasının ortak kültürünü ve farklılıklarını açıklama;
PY 5- İletişim ve sosyal: Sosyal / insani bilimler alanlarından faydalanabilme;
PY 6- Alana özgü: Tarihsel ve çağdaş Türk lehçeleri ile edebiyatları hakkında bilgi sahibi olma; Çağdaş Türk lehçelerinden en az bir tanesini okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerine sahip olma; Bugünkü Türk halkları ve topluluklarının kültürlerini araştırma ve Türkiye’de Türk devlet ve topluluklarının tanıtılması becerisine sahip olma.
Program çıktıları yöntemleri:
PÇY 1- İlgili dersler üzere ara yoklama, dönem sonu sınavı, ödev ve sözlü sunumlar.
PÇY 2- En az bir ara yoklamayla ve dönem sonu sınavıyla belgelenir, ayrıca kısa sınav ve ödev tartışması da yapılabilir.
PÇY 3- Çıktının gerçekleştirilebilmesi için ilgili ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılır.
PÇY 4- Çıktının sağlanması için üniversite ortak seçimlik derslerden her bir isteğe bağlı tercihle dersler seçilir.
PÇY 5- Çıktının sağlanması için Temel Bilgi Teknolojileri dersinden yararlanılır.
PÇY 6- Çıktının ölçme ve değerlendirilmesi ödev ve sözlü sunumlar yoluyla sağlanır.
PÇY 7- Çıktının belgelendirilmesi için ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılır.
PÇY 8- Çıktının sağlanması için Türkçe Dilbilgisi, Okuma Yorumlama vd dersler üzere ölçme ve değerlendirmeler kullanılır.
PÇY 9- Çıktının gerçekleştirilebilmesi için öğrencilerin katıldıkları Türk dünyası kulübü, ders dışı etkinlikler gibi süreçler takip edilir.
PÇY 10- Sosyal içerikli seçimlik derslerden, alan dışı ortak seçimlik derslerden yararlanılarak, bunların ölçme ve değerlendirme yöntemleriyle değerlendirilir.
PÇY 11- Hem program öğretim planı derslerinin hem de program dışı derslerin içeriklerinden faydalanılır.