Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükumetler arası kuruluştur.
Teşkilatın temeli 1992 yılında Ankara’da ilki düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ile atılmış olup, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) adlandırılmıştır. 3 Ekim 2009 tarihinde Nahçıvan'da imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile konsey olarak yapılandırılmıştır. 12 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen 8. Türk Devletleri Teşkilatı İstanbul Zirvesi sırasında Türk Devletleri Teşkilatı olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Türk Devletleri Teşkilatı: Göçebe Uygarlık Merkezi (Bişkek), Orhun Değişim Programı, Ortak Türk Ticaret ve Sanayi Odası (İstanbul), Türk Akademisi (Astana), Türk Devletleri Coğrafya Teşkilatı, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (Bakü), Türk İş Konseyi, Türk Kültür ve Mirası Vakfı (Bakü), Türk Yatırım Fonu (İstanbul), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY (Ankara) vd gibi iş birliği mekanizmaları için bir şemsiye teşkilat işlevi görür. (Not: Orhun Değişim Programı Türk Üniversiteler Birliği üyeleri arasında imzalanan protokoller kapsamında 6 ülkeden 30'dan fazla üniversitenin katıldığı öğrenci değişim programıdır).
TÜRK DEVLETLER TEŞKİLATI LOGO VE BAYRAĞI
Türk Devletleri Teşkilatı'nın logo ve bayrağı üye devletlerin ulusal bayraklarından unsurları içermektedir. Buna göre; logo ve bayrak, Azerbaycan Cumhuriyeti bayrağının yıldızı, Kazakistan Cumhuriyeti bayrağının mavi rengi, Kırgız Cumhuriyeti bayrağının güneşi ve Türkiye Cumhuriyeti bayrağının hilâlinden oluşmaktadır.
https://www.turkicstates.org/tr/logo-ve-bayrak