Programın öğretim planı (müfredatı) program öğretim öğrenim amaçlarını ve çıktılarını sağlayıcı nitelikte olup, dersler öğrenci iş yüküne uygun olarak tasarlanır ve uygulamaya konulur. Öğrencinin toplam iş yükünün belirlenmesinde dersin haftalık saati, ders dışı çalışma, ödev, proje, sunum gibi hazırlıklar için ayrılan vakit ve sınavlar için gereken çalışma süresi dikkate alınır. Derslerin AKTS değerlerinin doğrulandığı öğrenci iş yükü öğrencinin hedeflenen öğrenim kazanımlarına ulaşabilmek için derslere yönelik tüm teorik, pratik çalışmalar, alan çalışmaları, bireysel çalışmalar, sınavlar, ders içindeki ve ders dışındaki tüm faaliyetleridir.
İstenen bilgi, beceri ve davranışların öğrencilere kazandırılmasını garanti eden öğretim yöntemi uygulanır. Öğrenciler mezuniyet yükümlülüklerini zorunlu dersler ve seçimlik dersler bazında tamamlar. Her bir dersin bilgi paketinde alan zorunlu dersleri, seçimlik dersler, bu derslerin AKTS ve kredi ağırlıkları gözetilir.
Öğretim planını garanti altına alan ve sürekli gelişimini sağlayan bir yönetim sistemi olarak sekiz dönemlik ders bilgi paketi – öğretim planı müfredat, ders tanımları ve içerikleri mütemadi olarak güncellenmekte, olgunlaştırılmaktadır.
Bölümde öğretim öğrenim planlaması üniversite genelinde ilan edilen akademik takvim üzere gerçekleştirilir. Öğretim dönemleri öncesi bölüm kurulunun uygun görüşüyle ve öğrenci temsilciliğinin de tercihleriyle öğretime açılan zorunlu ve seçimlik dersler, AKTS kredileri, ders dağılımı, öğretim elemanlarının bireysel iş yükleri belirlenir. Derslerin yürütücü öğretim elemanlarının belirlenmesine, özellikli dersler için diğer uygun bölümlerden öğretim elemanlarının ders görevi temin edilmesine müteakip haftalık ders izlenceleri düzenlenerek uygulanır.
Öğretim planı her dönemde en az 30 AKTS olmakla 8 dönemde 240 AKTS zorunluluğu üzere tasarlanmıştır. Öğretim planı ilgili bilim alanına uygun olarak şu modüllerden müteşekkildir: Zorunlu dersler modülü (ortak zorunlu dersler ve temel uzmanlık zorunlu dersleri), alan seçimlik dersleri. Programın içeriğini bütünleyen en az %25 oranında seçmeli ders ayarlanmıştır. Seçimlik dersler, program seçimlik dersleri ve program dışı seçimlik dersler olarak iki öbeğe ayrılır.
Öğrencilerin istedikleri farklı alanlarda yetkinliklerini arttırmaları amacıyla üniversite ortak seçimlik dersler havuzundaki dersleri seçmelerine de imkân verilir. Öğrencilere öğretim süreci boyunca alan dışı ortak seçimlik derslerden 2 ders alarak başarılı olması koşulu getirilmiştir. Program öğrencileri alan dışı seçimlik derslerden daha çok “Aile Eğitimi”, “Bağımlılıkla Mücadele ve Farkındalık”, “İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Kariyer Planlaması”, “Meslek Etiği”, “Rusça”, “Turizm Çeşitleri” derslerine ilgi göstermektedirler.
Öğrenci öğrenim başarısı ara yoklamalar ve dönem sonu sınavları sayesinde ölçülür ve değerlendirilir.
Haftalık ders akışları bölüm web sayfasında, bölüm akademisyenleri çalışma ofisleri girişindeki “ÇTL duyuruları” panosunda, programa tahsis edilen dersliklerin kapısı önünde ilan edilir.
Program derslerinin yürütülmesi anabilim modülleri bazında gerçekleştirilir. Türk dünyası birliği stratejisini dikkate alarak anabilim dalları tesisi öneri aşamasında olup, program üzere eğitim öğretim ve araştırma faaliyetleri aşağıdaki anabilim modülleri üzere sürdürülmektedir:
- Oğuz Türk lehçeleri: Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Gagauz, vd.
- Kıpçak Türk lehçeleri: Kazak, Kırgız, Tatar, vd.
- Karluk Türk lehçeleri: Özbek, Yeni Uygur, vd.
- Sibirya Türk lehçeleri: Altay, Hakas, Tuva, Yakut, vd.
Derslerde edinilen bilgi ve becerileri kullanmak açısından ilgili alan becerilerini içerir:
a) Türk dili, lehçeleri ve edebiyatları alanında temel bilgi ve becerileri kazanma. Türk dili, lehçeleri ve edebiyatları alanında kavram ve teorileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme. Türk dili, lehçeleri ve edebiyatlarının başlangıçtan günümüze kadarki tarihi gelişim ve değişimine vakıf olma. Genel yönleri ile Türk dünyasını tarih, sosyoloji ve kültürel bağlamda araştırabilme. Türk lehçeleri ve şiveleri ile yazılmış metinleri dilsel öğeler bakımından inceleyebilme.
b) Türkçenin tüm lehçe ve şivelerinin gramer yapılarını anlayabilme. Dil ve edebiyatla ilgili bir problemi tanımlayıp çözebilme. Türk dünyası edebiyatları üzerine yorumlar yapabilme. Türk dünyası edebiyatları metinlerini okuyup, tartışabilme. Disiplinler arası bakış açısı ve değerlendirme yapabilme.
c) Yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası bilgi politikalarının geliştirilmesinde aktif rol üstlenme. Sahaya ilişkin sorunları görme, eleştirel bakış açısıyla değerlendirme ve çözüm üretme.
ç) Modern edebi metin tahlil yöntemleri ile metin incelemesi yapabilme. Türk dünyası edebiyatları metinlerini modern yöntemlerle eleştirebilme. Türk dünyası edebiyatları tarihi üzerinde yorumlar ve analizler yapabilme.
d) Toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimlere duyarlı olmayı sağlayarak sorunları doğru analiz edebilme ve bu doğrultuda mesleki perspektif geliştirme. İnsan ilişkilerinde üstün özelliklere sahip olma ve sosyal ilişkileri olumlu düzeyde yürütme. İletişim ve bilgi teknolojilerine yönelik ürün, sistem ve modellerini tanıyarak, doğru ve yerinde kullanma.
e) Edebi araştırmaya yönelik kaynak toplayıp, elde ettiği kaynakları sınıflandırabilme. Eski kaynakları ve metinleri okuyup ve değerlendirebilme.